فهرست مطالب

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال سی و پنجم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی نادری*، ساجده ناصحی، میترا آرمان، مصطفی علی نقی زاده صفحات 1-10

    این مطالعه به منظور بررسی برخی از خصوصیات تولیدمثلی کوسه گربه ماهی عربی (Chiloscyllium arabicum) به مدت یکسال انجام شد. جمعا 381 عدد کوسه گربه ماهی جمع آوری شد که از این تعداد 190 عدد (86/49 درصد) جنس نر و 191 عدد (13/50 درصد) جنس ماده بود. نسبت جنسی کل (نر به ماده) به صورت 1 : 99/0 بدست آمد (05/0<p). میزان ضریب چاقی به طور معنی داری در جنس ماده (003/0 ± 29/1) بیشتر از جنس نر (002/0 ± 17/1) برآورد شد (05/0 >p). بیشترین میزان فاکتور وضعیت جنس نر در فروردین ماه (003/0 ± 27/1) و برای جنس ماده در آبان ماه (003/0 ± 42/1) و کمترین میزان آن در جنس نر و ماده به ترتیب در تیر ماه (002/0 ± 98/0) و فروردین ماه (004/0 ± 09/1) مشاهده شد. افزایش در میزان شاخص گنادوسوماتیک از فروردین ماه مشاهده شد که در ادامه به بیشترین میزان خود در خرداد ماه (99/5) رسید. پس از آن با یک کاهش بسیار ناچیز در تیرماه به کمترین میزان خود در آبان ماه (44/0) کاهش یافت. در این مطالعه بیشترین و کمترین میزان هم آوری به ترتیب 38 عدد تخم (با طول کل 6/71 سانتی متر و وزن بدن 1624 گرم) و 10 عدد تخم (با طول کل 6/52 سانتی متر و وزن بدن 516 گرم) شمارش شد. بیشترین کوسه ماهی ماده حامل تخم و جنین در خردادماه مشاهده شد. همچنین 24 عدد جنین در فواصل اردیبهشت ماه تا مردادماه شمارش شد.

    کلیدواژگان: نسبت جنسی، ضریب چاقی، شاخص رسیدگی جنسی، جنین، تخم
  • علیرضا رادخواه، سهیل ایگدری*، یحیی شمس، سید ولی حسینی صفحات 11-27

    این تحقیق با هدف بررسی اثرات روند اختلالی و آسیب توسعه انسانی روی یکپارچگی اکولوژیکی رودخانه زرینه رود با استفاده از شاخص های بوم شناختی ماهیان از قبیل امتیازدهی یکپارچگی، غنای گونه ای، ترکیب و فراوانی آن ها به اجرا در آمد. برای این منظور تعداد 7 ایستگاه در طول مسیر رودخانه در شهرستان شاهین دژ انتخاب گردید. روش های معمول تعیین شاخص های بوم شناختی مانند شاخص سیمپسون، مارگالف، شانون، غالبیت، غنای گونه ای و شاخص یکپارچگی اکولوژیکی (IBI) برای هر ایستگاه محاسبه گردید. در طی این تحقیق، در مجموع، تعداد 404 عدد ماهی از 11 گونه مختلف صید گردید. این مطالعه نشان داد که تنوع و فراوانی بالای گونه ها، الزاما نشانگر کیفیت بالای آب رودخانه نمی باشند. بررسی نتایج حاصل از شاخص یکپارچگی اکولوژیکی در ایستگاه-های مورد مطالعه نشان داد که یکپارچگی اکولوژیکی در ایستگاه 4 در مقایسه با سایرین بیشتر است و پس از آن به ترتیب ایستگاه های 2 و 7 قرار دارند. این یافته ها با نتایج به دست آمده از شاخص های تنوع زیستی مطابقت داشت. بررسی تنوع گونه-ای در ایستگاه های 4، 2 و 7 نشان داد که این ایستگاه ها از نظر شاخص یکپارچگی اکولوژیکی نیز مشابهت دارند. پژوهش حاضر نشان داد که در بین ایستگاه های مورد مطالعه، ایستگاه 5 کمترین مقدار شاخص یکپارچگی اکولوژیکی را داشت. با توجه به اینکه ایستگاه 5 در مجاورت شهرستان شاهین دژ قرار داشت، می توان اذعان نمود که مقدار شاخص یکپارچگی اکولوژیکی این ایستگاه بیشتر تحت تاثیر فعالیت های انسانی به خصوص ورود پساب شهری قرار گرفته است که به طور محسوس بر کیفیت آب و یکپارچگی رودخانه زرینه رود تاثیر گذار بود.

    کلیدواژگان: ماهیان، شاخص اکولوژیکی، یکپارچگی، رودخانه زرینه رود، شاهین دژ
  • فاطمه السادات سالاری، جلیل سرهنگ زاده، مهدی زارع خورمیزی* صفحات 28-43
    استان یزد در اقلیم خشک و بیابانی قرار گرفته و دارای حدود 10 تالاب و آبگیر مصنوعی است که مهمترین آن ها در جذب پرندگان، تالاب مصنوعی تصفیه خانه در شهرستان یزد به علت وجود آب دایمی و سد کاسه رود در شهرستان ابرکوه به علت موقعیت جغرافیایی می باشد. در مطالعه حاضر فون پرندگان تصفیه خانه و سد کاسه رود بر اساس آمار موجود در خصوص پایش و سرشماری به مدت شش سال (از سال 93 تا 99)، جمع آوری و فهرست آن ها ارایه گردید. نتایج حاصل نشان می دهد بالغ بر 59 گونه پرنده در تصفیه خانه و 25 گونه پرنده در سد کاسه رود زیست می نمایند. بیشترین فراوانی مربوط به تیره حواصیلیان و مرغابیان با 18 گونه در تصفیه خانه و تیره مرغابیان با 7 گونه در سد کاسه رود می باشد. گونه-های مشاهده شده اردک سرسفید، عقاب صحرایی، خروس کولی، پیپت صحرایی دال سیاه بر اساس لیست IUCN دارای ارزش حفاظتی هستند. گونه حواصیل زرد و اردک سیاه کاکل برای اولین بار در تالاب تصفیه خانه مشاهده شدند. این بررسی نشان داد تالاب مصنوعی تصفیه خانه یزد و سد کاسه رود ابرکوه برای تامین زیستگاه برای پرندگان آبزی و خشکی-زی و حفاظت از پرندگان مهاجر دارای نقش و اهمیت می باشد و بایستی مدیریت و حفاظت آن مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پرندگان آبزی، تالاب مصنوعی، سدکاسه رود، تصفیه خانه، یزد
  • فاضل ظهیری، حسن صحرایی*، مریم شجاعی، امین اسدی امیرابادی، سید علی اکبر هدایتی صفحات 44-60

    در این مطالعه، تاثیر سطوح مختلف اسید آمینه متیونین بر برخی فاکتورهای رشد ، ایمنی موکوسی و خاصیت ضد باکتریایی موکوس در ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii kutum) بررسی شد. بنابراین ابتدا 420 قطعه بچه ماهی سفید با وزن متوسط02/0 ±24/1 گرم تهیه، سپس ماهیان به تعداد 35 قطعه و به صورت تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار در 12 تانک توزیع شدند. آنگاه بترتیب با دوزهای صفر، 5/2، 5 و 10 میلی گرم بر کیلو گرم متیونین جیره به مدت 60 روز تغذیه شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که سطوح مختلف متیونین تاثیر معناداری برشاخص های رشد ماهی سفید نداشته است، به طوریکه بین تیمارهای حاوی سطوح متفاوت متیونین و گروه شاهد تفاوت معناداری از نظر شاخص های مختلف رشد مشاهده نشد. بیشترین فعالیت لیزوزیم در سطح 5 درصد مشاهده شد، همچنین مقادیر فسفاتاز قلیایی و پروتیین محلول موکوس در سطح 10 درصد مشاهده گردید. نتایج نشان داد بیشترین فعالیت ضد باکتریایی نیز مربوط به سطوح 5 و 10 درصد اسید آمینه متیونین می باشد. با توجه به نتایج بدست آمده میتوان گفت که سطوح 5 و 10 درصد اسید امینه متیونین در بهبود فعالیت برخی از آنزیم های گوارشی (لیزوزیم، آلکالین فسفاتاز)، پروتیین های محلول و فعالیت ضد باکتریایی در گونه مورد مطالعه میتواند موثر واقع شود، همچنین برای دست یابی به نتایج کاملتر و دقیق تر نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه میباشد.

    کلیدواژگان: آنزیم فسفاتاز قلیایی، لیزوزیم، فعالیت ضد باکتریایی، موکوس، ماهی سفید
  • فیروزه فروغی، جواد بهارآرا*، خدیجه نژاد شاهرخ آبادی صفحات 61-78
    سرطان معده دومین علت مرگ ناشی از سرطان در جهان به شمار می رود. Artemisia absinthium از گونه های مهم گیاهان جنس Artemisia است که دارای خواص ضدالتهابی و ضدویروسی است. در مطالعه حاضر توانایی عصاره متانولی A. absinthium به تنهایی و در ترکیب با تاکسول بر روی القای آپوپتوز و مهار مهاجرت سلولی در رده سلولی AGS (دودمان سرطان معده انسانی) بررسی شده است. برای بررسی اثر سیتوتوکسیک کاربرد توام عصاره A. absinthium با تاکسول بر روی تکثیر سلول های AGS از آزمون MTT استفاده شد؛ جهت بررسی آپوپتوز در سلول های تحت تیمار از رنگ آمیزی DAPI و آنالیز فلوسایتومری و برای بررسی اثر ضد تهاجمی از تست مهاجرت سلولی استفاده شد؛ تغییرات در میزان بیان ژن های آپوپتوزی "p53 - Caspase-3,9" و متاستازی "MMP-2,9" با تکنیک Real-time PCR بررسی شد. داده های کمی حاصل توسط آزمون آماری "ANOVA" در سطح معنی-داری "p< 0.05" تحلیل گردید. نتایج حاصل از آزمون MTT نشان داد که ترکیب عصاره A. absinthium با تاکسول تکثیر سلول های سرطانی AGS را به صورت وابسته به غلظت مهار می کند، مشاهدات مورفولوژیک حاصل از روش DAPI و نتایج فلوسایتومتری نشان دهنده افزایش درصد سلول های آپوپتوتیک در گروه های تیماری بود؛ نتایج تست مهاجرت سلولی کاهش پتانسیل تهاجمی سلول های AGS را نشان داد. نتایج Real-time PCR بیان گر افزایش بیان ژن-های آپوپتوزی و کاهش ژن های متاستازی در گروه های تیماری بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که کاربرد توام عصاره A. absinthium با تاکسول، تکثیر سلول های رده AGS را مهار می کند و باعث القای آپوپتوز و مهار توانایی مهاجرت در این سلول ها می شود.
    کلیدواژگان: سرطان معده، Artemisia absinthium، تاکسول، آپوپتوز، متاستاز
  • فاطمه امجدیان، سمیه اسمعیلی رینه*، سمیه ویسی صفحات 79-95

    دوزیستان به عنوان شاخصی از سلامت محیط زیست محسوب می شوند و جمعیت آن ها در سراسر جهان با نرخ قابل توجهی در حال کاهش است. ازجمله عوامل کاهش دوزیستان تغییرات آب و هوا، آلاینده های شیمیایی، افزایش اشعه ماورابنفش، تغییرات زیستگاه، گونه های مهاجم و عوامل بیماری زا می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات مستقل و تعاملی عوامل تراکم، نوسانات سطح آب و شکارگر مهاجم (Gambusia holbrooki) بر نرخ رشد، دگردیسی و بقا قورباغه مردابی بدریاگا (Pelophylax bedriagae) است. در این پژوهش، تخم ها از چشمه برناج در استان کرمانشاه جمع آوری شد و یک آزمایش 2×3× 2 عاملی شامل: دو سطح از تراکم (تراکم کم (5 :n) و تراکم زیاد (25 :n)، سه سطح از سطح آب (سطح آب کم (cc400)، سطح آب زیاد (cc1400) و سطح آب کاهشی (هر هفته کسرcc100)  و دو سطح از شکارگر (حضور غیرمستقیم و یا عدم حضور شکارگر) در 36 ظرف به مدت 201 روز طراحی گردید. براساس تحلیل های آماری، عامل تراکم به صورت مستقل اثر معناداری بر طول پوزه تا مخرج، بقا، سن و درصد دگردیسی داشت. حضور شکارگر بر تمامی متغیرهای مورد بررسی تاثیر معناداری نشان داد. تاثیر سطح آب برای همه متغیرها بی معنا ثبت شد. اثر تعاملی این سه عامل بر طول پوزه تا مخرج، اندازه دگردیسی، سن دگردیسی، درصد دگردیسی و درصد بقا بی معنا ثبت شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد، احتمالا قورباغه مردابی بدریاگا بعنوان یک گونه مقاوم می تواند در برابر تغییرات محیطی سازش پیدا کند.

    کلیدواژگان: دوزیستان، فاکتورهای زیستی و غیرزیستی، نرخ رشد، دگردیسی، حفاظت
|
  • Mojtaba Naderi *, Sajedeh Nasehi, Mitra Arman, Alinaghizadeh Mostafa Pages 1-10

    This study was done to investigate of some reproductive parameters of Arabian carpetshark, Chiloscyllium arabicum. A total of 750 specimens of Arabian carpetshark were collected, of which190 samples were male (49.86%), and 191 were female (50.13%). The overall sex ratio wasobtained (0.99: 1.00) (p>0.05). Condition factor of female (1.29±0.003) was significantly more than male shark (1.17±0.002). The highest of condition factor was obtained in April and November for male (1.27±0.003) and female (1.42±0.003) respectively. Also, the lowest of this factor was observed in July for male (0.98±0.002), in April for female (1.09±0.004). The beginning of the rise in gonadosomatic index was from April which reach to maximum value in June (5.99). After a negligible decrease of GSI in July, reaching the lowest value in November (0.44). In this study, maximum and minimum of fecundity were 38 eggs (71.6 cm in total length and 1624 g in weight) and 10 eggs (52.6 cm in total length and 516 g in weight) respectively. Maximum of female shark with egg and embryo was observed in June. Also, 24 embryos were counted from May to August.

    Keywords: sex ratio, Condition factor, Gonadosomatic Index, embryo, egg
  • AliReza Radkhah, Soheil Eagderi *, Yahia Shams, Seyed Vali Hosseini Pages 11-27

    This study investigated the anthropological impacts on the Integrity Biological Index (IBI) of the Zarineh River using fish ecological indexes including integrity scores, species richness, abundance and etc. For this reason, seven stations about 30 km along the river before, adjust and after the city of Shahin-Dezh were selected. In total 404 fish specimen of eleven species were captured. Then, the ecological indexes including simpson, margalof, shanon, richness and IBI scores were calculated for each station using Biodiversity pro software. The results revealed that distribution, abundance and composition of the ichthyofauna of the Zarineh River can be applied to assess of the anthropological impacts on IBI of this river. The observations also showed that higher biodiversity indexes and abundance can not be related to higher water quality. Examination of the results of the ecological integrity index in the studied stations showed that the IBI value in station 4 is higher compared to the others. In terms of IBI index, after station 4, there were stations 2 and 7, respectively. These findings were consistent with the results obtained from biodiversity indices. The study of species diversity in stations 4, 2 and 7 showed that these stations are similar in terms of ecological integrity index. This study showed that among the studied stations, station 5 had the lowest value of IBI. Considering that Station 5 was located near Shahin-Dezh city, it can be acknowledged that the IBI value of this station has been more affected by human activities including input of sewage.

    Keywords: Fish, ecological indicators, integrity, Zarineh River, Shahin-Dezh
  • Fatemeh Alsadat Salari, Jalil Sarhangzadeh Pages 28-43
    Yazd province is located in the arid and desert climate and its water resources include about 10 wetlands and artificial basins. The most important ones, for attracting birds, are the artificial basin of the Yazd city treatment plant with permanent water, and Kasehrood dam in Abarkooh city with suitable geographical location. In the present study, the avifauna of both habitats were identified and listed based on the available statistics regarding monitoring and bird counting for six years (2014-2020). The results revealed that up to 60 species are living in the treatment plant water basin and 25 in the Kasehrood dam. The highest frequency was belong to the ducks family with nine and seven species in the treatment plant and Kasehrood dam, respectively. The observed species including white headed duck, steppe eagle, lapwing, steppe pipit and black vulture have protective values based on the IUCN list. The yellow herons and tufted duck were observed and recorded for the first time in both localities. This study indicated that the Yazd treatment plant artificial basin and Abarkooh Kasehrood dam have important roles in providing habitats for waterfowls, terrestrial birds and protection of migratory birds. Therefore, management and protection of their habitats should be considered.
    Keywords: Waterfowl birds, artificial wetland, Kasehrood Dam, Yazd treatment, Yazd
  • Fazel Zoheiri, Hassan Sahraei *, Maryam Shojaei, Amin Asadi Amir Abadi, Aliakbar Hedayati Pages 44-60

    In this study, the effect of different levels of the amino acid methionine on some growth factors, mucosal immunity and antibacterial properties of mucus in Rutilus frisii kutum was investigated. Therefore, first 420 juvenile Rutilus frisi katum with an average weight of 1.24± 0/02 g were prepared, then 35 fish were randomly distributed in 12 tanks with four treatments and three replications. They were then fed at doses of 0, 2/5, 5 and 10 mg / kg methionine for 60 days, respectively. The results of this study showed that different levels of methionine had no effect on whitefish growth indices, so that there was no significant difference between treatments containing different levels of methionine in terms of different growth indices. The highest lysozyme activity was observed at 5% level, and the amounts of alkaline phosphatase and mucus-soluble protein were observed at 10% level. The results showed that the highest antibacterial activity was related to the levels of 5 and 10% of the amino acid methionine. According to the results, it can be said that 5 and 10% levels of the amino acid methionine can be effective in improving the activity of some digestive enzymes (lysozyme, alkaline phosphatase), soluble proteins and antibacterial activity in the study species. Achieving more complete and accurate results requires more research in this area.

    Keywords: Alkaline phosphatase enzyme, lysozyme, Antibacterial activity, Mucus, Rutilus frisii kutum
  • Firoozeh Foroughi, Javad Baharara *, Khadije Nejad Shahrokh Abadi Pages 61-78
    Gastric cancer is the second leading cause of cancer death worldwide. Artemisia absinthium is one of the genus Artemisia which has anti-inflammatory and anti-viral properties. In the present study investigated the ability of methanolic extract of A. absinthium alone and in combination with Taxol to induce apoptosis and inhibited cell migration in the AGS cell line. Investigating cytotoxic effect of combined A. absinthium extract with Taxol on the proliferation of AGS cells, were used MTT assay; DAPI staining and flow cytometry analysis were used to evaluate the ability to induce apoptosis in treated cells and cell migration test was used to evaluate the anti-invasive effect; Changes in the expression of apoptotic "p53-Caspase-3,9" and metastasis genes "MMP-2,9" were examined by real-time PCR. The MTT results showed that the combination of A. absinthium extract with Taxol inhibited the proliferation of AGS cells in a concentration-dependent manner, Morphological observations obtained from DAPI and results of flow cytometry showed an increase in the percentage of apoptotic cells in the treatment groups. The results of cell migration test showed a decrease in the invasive potential of AGS cells. The real-time PCR results showed an increase in the expression of apoptotic genes and a decrease in the expression of metastatic genes in the treatment groups. The results of this study showed that the combined use of A. absinthium extract with Taxol inhibits the proliferation of AGS cells and induces apoptosis and inhibits the ability to migrate.
    Keywords: gastric cancer, Artemisia absinthium, Taxol, Apoptosis, Metastasis
  • Fatemeh Amjadian, Somayeh Esmaeili-Rineh *, Somaye Vaissi Pages 79-95

    Amphibians are considered as an indicator of environmental health and their population is decreasing around the world at a significant rate. The climate change, chemical pollutants, increased ultraviolet radiation, habitat changes, exotic species, and pathogens are some of the causes of amphibian decline. The aim of this study was to investigate the interaction effects of density, water level fluctuations and predator cues factors on the growth rate, metamorphosis and survival of Pelophylax bedriagae. In this study, P. bedriagae eggs were collected from Barnaj spring in Kermanshah province. A 2×3×2 factorial experiment designed in two levels of density (low, n =5 and high, n =25), three level of water (low: 400 cc, high 1400 cc, and decreasing 100 cc of water, once a week) and two levels of predatory (present of predatory cues and absence of predatory cues) carried out within 36 container on 201 days. Based on the results, density independently had a significant effect on Snout–vent length, survival, age and percentage of metamorphosis. The presence of the predator cues had a significant effect on growth, development and survival but the water level had not effect. The interactive effect of three factors had no significant on Snout–vent length, metamorphosis time, percentage of metamorphosis and survival rate. The results of this study suggest that P. bedriagae as a resistant species can adapt to environmental changes.

    Keywords: Anura, Biotic, abiotic factors, growth rate, Metamorphosis, conservation